Nieuws

 

Boekrecensie. Gepost: 23 december 2016

Ik zie u graag. Hoe blijf je gelukkig in je relatie.

Perfect kerstcadeau: Migerode’s onvermoeibare pleidooi voor de liefde.

Zelden las ik een zelfhulpboek dat zo weinig ‘zelfhulperig’ aan doet. Terwijl ik ook zelden een schrijver zó veel tips heb zien geven, nadat hij eerst gezegd heeft liever geen tips te geven. Migerode schrijft als man over een typisch ‘vrouwenthema’: relaties en liefde. En dat doet hij goed. En ook nog heel aangenaam geformuleerd voor mannen, als ik de mannen om mij heen moet geloven.

 

Migerode schrijft vanuit een diep geloof in de liefde, gesteund door het gedachtegoed van de Emotionally Focused Therapy (EFT), zijn theoretische uitgangspunt als relatietherapeut. Zijn uitgangspunten en zijn voorbeelden uit de dagelijkse praktijk, stemmen je vrolijk als het gaat over de mogelijkheden van de liefde. En dus ook over de mogelijkheden van jouw liefde, want nergens krijg je het idee dat dit voor jou onbereikbaar zou zijn.

 

Alle voorbeelden zijn waargebeurd, uit zijn eigen leven of uit zijn praktijk als relatietherapeut. Ze voelen regelmatig zo herkenbaar dat je bang bent dat hij bij jou in de woonkamer heeft meegeluisterd. Vaak weet hij aan ogenschijnlijk onbenullige ‘relatiegewoontes’, een bijzondere betekenis te geven waar de kracht van samen uit naar voren komt. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is zijn concept van ‘twee-breinigheid’. Hoe wij het brein van de zeer nabije ander op een positieve manier gebruiken doordat we elkaar zo goed hebben leren lezen, waardoor ‘elkaar aanvoelen’ opeens een zeer logische verklaring krijgt. Bij ons thuis is dit al verworden tot een running gag: “sorry, ik gebruik je brein even…”

 

Het boek is opgedeeld in een aantal grote thema’s: Liefde is…, Twee-breinig, Emoties, Spreken, Als liefde gevaar loopt, Vrijen, Kinderen en Een nieuwe liefde. Je kan het van voor naar achteren lezen, maar ook ‘hap-snap’ als dat meer bij je past. Overal vindt je kleine en grote cadeautjes: mooie uitspraken over de liefde, grappige voorbeelden die je hardop doen lachen of die maken dat je graag voor wilt lezen wat je leest, en echte nieuwe inzichten die een kwartje doen vallen. Kortom: allemaal presentjes in dit ultieme kerstcadeau. Omdat liefde de wereld mooier kan maken, en wat past er nu beter bij kerst dan dat?

 

Gepost: 21 juni 2016

Nieuwe samenwerking met Verhoeff Advocaten, mediation ondersteund door EFT-therapie

Samen met de zeer ervaren familierecht-advocate en mediator (opleider) Annelies Verhoeff van Verhoeff advocaten, zijn we vorm aan het geven aan een nieuw aanbod. Bij mediation de transitie maken van echtpaar naar ouderpaar is vaak een emotioneel en pijnlijk proces. Omdat pijnpunten uit het verleden kunnen zorgen dat mediation in het stuk dat over de emoties gaat, lastig verloopt, zetten we daar extra stevig in door hier als ervaren EFT-therapeuten met stellen aan de slag te gaan. Oude relatiepijn kan opgeruimd worden, waardoor echt constructief samenwerken als ouderpaar mogelijk wordt. Voor de kinderen een groot kado als het lukt. Als een vechtscheiding voorkomen kan worden, is dit natuurlijk op nog veel meer vlakken grote winst. Wanneer u verdere informatie wilt over deze samenwerking, en wat wij daarmee voor u kunnen betekenen, neemt u dan alstublieft contact met ons op. Via www.veroeffadvocaten.nl, verhoeff@verhoeffadvocaten.nl of 070-3563333

 

Gepost: 19 februari 2016

Hoe je er na een affaire samen uit kan komen. Een duidelijke handleiding.

Recensie van het boek “Blijf toch bij me” van Petra Deij,

Publicatiejaar: 2015

ISBN: 978 90 215 5886 8

In onze praktijk zien we veel stellen waarbij affaires onderdeel uitmaken van de relatieproblemen of de reden zijn om zich bij ons aan te melden. Hoewel het dus veel voorkomt, zijn zelfs relatietherapeuten soms nog verlegen met het onderwerp. Laat staan dat stellen zélf zouden kunnen weten hoe ze het aan moeten pakken om alle pijn en verdriet te boven te komen en er samen uit te komen.

 

Het boek ‘Blijf toch bij me’ van Petra Deij (Relatie- en Gezinstherapeute en bestuurslid van de EFT-vereniging Nederland), beschrijft op een zeer praktische, toepasbare manier hoe stellen de spannende stappen kunnen nemen om hun relatie te ‘redden’. Stap voor stap beschrijft Deij alle fases, gevoelens en situaties waar stellen vaak mee te maken krijgen in de nasleep van een affaire. Zowel de stellen zelf als therapeuten kunnen dit ‘stappenplan’ als leidraad nemen.

 

Wij lazen het boek uiteraard zelf, en vroegen ook naar de mening van een ‘ervaringsdeskundig stel’ dat er mee aan de slag ging. Opgemerkt moet worden, dat net als bij alle zelfhulpboeken, een flinke dosis motivatie essentieel is als startpunt.

 

Het boek is niet dik, en dat is prettig. Het geeft daardoor al bij aanvang het idee dat deze missie haalbaar is. Deij beschrijft in korte, bondige hoofdstukken hoe, door het maken van schrijfopdrachten en het daarover in gesprek gaan met je partner, herstel kan optreden. Haar methode is stevig geworteld in de EFT (Emotionally Focussed Therapy, best werkende vorm van relatietherapie die momenteel bekend is). Deij neemt daarbij een duidelijke en heldere positie in als het gaat om wat er nodig is na een affaire: totale openheid/eerlijkheid én de wil om echt de pijn van de ander te ervaren/je eigen pijn te laten zien om zo tot diepgaande, oprechte excuses en heling te komen.

 

Het stel dat met dit boek aan het werk gegaan is, merkte dat het doen van de schrijfopdrachten alleen al-, als je dit heel serieus aanpakt, veel emoties losmaakt, die weer voor verbinding met de partner zorgden. Het inzicht in het eigen gedrag en het effect daarvan op de ander, nam enorm toe.

 

Stellen hebben vlak na de ontdekking van een affaire vaak zeer weinig vertrouwen in hun vermogen om daar overheen te komen. Wellicht komt dat grotendeels doordat er geen duidelijke ‘routebeschrijving’ voor bestaat, er is vaak veel behoefte aan houvast in deze emotioneel stormachtige tijd. Deij’s boek is zo’n routebeschrijving. En als alle stappen doorlopen zijn, is in het beste geval niet alleen het trauma van de affaire verwerkt, maar is de relatie er ook nog door verbeterd. Het lukt Deij daarbij ver weg te blijven van ingewikkelde therapeuten-taal. Het boek is eenvoudig geschreven en daardoor voor iedereen leesbaar en uitvoerbaar. Een herstelde relatie, geheelde wonden en zelfs een verdieping van de relatie komt daarmee binnen ieders handbereik.

Gepost: September 2015

1 oktober tussen 14.00 uur en 21.00 uur is het ‘Feel GoodFest’ in het Zeeheldenkwartier. Alle zaken die iets bieden op het gebied van zelfverzorging, gezondheid en ontwikkeling bieden deze dag een prachtig programma met activiteiten en aanbiedingen. Wij vinden dat ook Relaties & Co. daar niet mag ontbreken, omdat we graag promoten dat werken aan je relatie iets moet zijn dat als vanzelfsprekend bij het zorgen voor je welzijn mag horen!

Relatie APK’s

Je kan tijdens het Feel GoodFest terecht voor een korte ‘Relatie APK’. Tijdens een gesprek van 30 minuten met beide therapeuten van Relaties & Co., krijg je een indruk van waar je staat in je relatie. Je krijgt een aantal ‘werkpunten’ mee en uiteraard is het een kans om eens low-profile (en gratis!) kennis te maken met onze praktijk. Kom bij voorkeur met je partner. Om zeker te zijn van een plekje, meld je je aan via onderstaand contactformulier. Of loop op 1 oktober gewoon even langs bij de praktijk, Prins Hendrikstraat 124

Introductie workshop Mindfulness

Maak in een korte workshop kennis met Mindfulness. Door een aantal oefeningen, wat uitleg en tijd om vragen te stellen kom je er achter of mindfulness iets voor jou is. Na afloop van de workshop krijg je een kortingsbon voor deelname aan een volledige mindfulnesstraining bij Relaties & Co.

14:30 uur – 15:00 uur op het Prins Hendrikplein

18.45 uur – 19.15 uur in de praktijk (Prins Hendrikstraat 124)