Relatietherapie

Van stel naar individu…

… en terug.

Wanneer je relatieproblemen hebt, zit je vaak helemaal ondergedompeld in de interacties met je partner. Jullie reageren in een vast patroon op elkaar, en schieten daar elke keer weer in. Het is moeilijk om naar je eigen aandeel te kijken. Het lijkt haast alsof je niet anders kán reageren, je partner is degene die moet veranderen.

In de eerste fase van relatietherapie, helpen we jullie om naar de individuele achtergronden te kijken. We brengen de gezinnen van herkomst van jullie beide in kaart, de plek waar je vroegste relaties met anderen vorm kregen. Dit geeft vaak al veel inzicht in je huidige gedrag, en in het gedrag van je partner. Zo ontdekken we dat niet je partner het probleem is, maar het patroon van reacties dat tussen jullie ontstaan is. Dat patroon is vaak terug te voeren op jullie eigen gezinsgeschiedenis. Daarom is het belangrijk om eerst weer even ‘individu’ te worden, om daarna weer naar de relatie te kunnen kijken.

Opnieuw verbinden

Nu jullie wat meer begrijpen waar je eigen gedrag en het gedrag van je partner vandaan komt, kan relatietherapie helpen om een nieuw patroon van verbinding te laten ontstaan, in plaats van het oude, destructieve patroon. Het is spannend en kwetsbaar om hier mee te oefenen. Daarom is het fijn om daar de veilige plek van de therapie voor te gebruiken. Door het pijnlijke patroon dat tussen jullie is ontstaan, maar misschien ook wel door de drukte van alle dag, zijn jullie wellicht verleerd om kwetsbaar te zijn en de tijd voor de ander te nemen. Vaak ervaren stellen emoties van verdriet en angst. Deze gevoelens (opnieuw) kunnen en durven delen met je partner, is een grote stap in de goede richting.

AANMELDEN

Van strijd naar intimiteit

Wanneer er dag in dag uit strijd is (bekvechten, doodzwijgen, irritaties, geweld), lijkt de stap naar intimiteit enorm. Toch is het mogelijk om daar weer te komen, als in voorgaande stappen geïnvesteerd wordt. Het vergt van beide partners een grote motivatie. Als jullie het destructieve patroon kunnen stoppen, en als jullie weer kwetsbaar bij elkaar kunnen zijn, kan er ook weer (lichamelijke) intimiteit groeien waarbij jullie je allebei goed voelen. Je veilig en geborgen weten bij je partner is de basis voor een goede seksuele relatie.